עיצוב דירות קטנות מאוד
מאת: ליז זומר
עד שנת 2050 כמחצית אוכלוסיית העולם תתגורר בערים מרכזיות בכלל ארצות העולם ואילו עד סוף המאה כמעט כלל האוכלוסייה תקרא לערים הללו – בית. עם הגידול באוכלוסין והמחסור הגובר בשטח אין זה פלא שיותר ויותר פונים לעיצוב דירות קטנות מאוד בהן מה שקובע זה לא הגודל אלא מהות השימוש. כיצד לחיות בבית קטן שמעניק תחושה של מרחב ואיכות חיים גבוהה? הנה מספר עקרונות שכדאי להכיר.
התאמת הרהיטים לבית ולא להיפך
מקום הוא המשאב היקר ביותר במרחב מגורים קטן ולכן ראוי לנצל אותו בצורה מושכלת על ידי התאמת הרהיטים לבית ולא להיפך. הדבר נכון בעיקר כאשר מעבירים רהיטים מדירה לדירה, לא פעם נשארים עם פריט ריהוט שלא תואם את המרחב ונאלצים להתפשר על המיקום ואף על השטח הפנוי שנותר למעבר. כדי להתאים נכונה את הריהוט חשוב תחילה למדוד את השטח העומד לרשותכם – מהו גודלם של החדרים, מה רוחב המעברים, האם נדרש להשאיר מקום לפתיחה ולסגירה של דלתות וחלונות? רק לאחר הבנת השטח הכניסו לדירה את הריהוט הנחוץ לכם ביותר והשאירו בחוץ את מה שאינו תואם, משמח או מרגש.
פרויקטים נבחרים לדירות קטנות
יצירת אשליה של חלל גדול
ישנן מספר דרכים ליצור אשליה של חלל מגורים גדול אך הבולטות שבהן עוסקות בהגדרת המרחב ופריסת גופי תאורה בשילוב שיטות להעצמת האור הטבעי הנכנס מבחוץ.
בהיבטים של אור ותאורה הרי שנשאף להכניס לבית כמה שיותר אור טבעי, לפתוח חלונות, להסית תריסים, להיעזר בטקסטיל בהיר ולהציב גופי תאורה במיקומים שונים כדי להאיר פינות חשוכות. כמו כן ניתן להיעזר בעקרונות של השתקפות כדי להכפיל את היקף האור הטבעי שנכנס למרחב הפנים, כך למשל אם נציב אגרטל זכוכית (גם זכוכית צבעונית) שיכפיל את אור השמש וישקף אותה פנימה, וכן אם נתלה מראות אל מול מקור של אור – נוכל להעצים את האור הטבעי ואף לשנות את "הנוף" של הבית בהתאמה לכיווני השמש – אלו הם שני עקרונות פשוטים ונוחים מאוד ליישום.
חשוב לא פחות, להגדיר נכון את המרחב המיועד לשימוש באמצעות גוונים שונים לקירות, חיפויים, שטיחים ועוד, כך למשל סלון קטן יקבל אשליה של חלל גדול יותר אם נגדיר אותו באמצעות שטיח, נצבע אותו בגוון אחר – שונה מהגוון הכללי של הבית. עיצוב סלון מודרני יכול להתאים לדירות קטנות מאוד, מוזמנים להיכנס למאמר שלי שנותן טיפים על עיצוב פנים לסלון מודרני
דו שימושיות
כאשר מדובר על עיצוב דירות קטנות מאוד חשוב להבטיח שהחלל מנוצל באופן מיטבי, שכן כל רהיט נמדד לא רק על פי יופיו ועיצובו אלא על פי מספר השימושים שניתן לבצע בו. לא פעם נראה בחלל כזה רהיטים דו-שימושיים כמו למשל הדום, כורסה או ספה שמשמשים גם כמקום אחסון נוסף, מדפים שמחליפים קיר מחיצה או לחילופין מחיצה נעה על מסילה שמפרידה בין חללים על פי אזורי וצורכי שימוש. (למשל משרד ביום, חדר התרגעות בערב)
כמו כן דירות קטנות מאוד משופעות בריהוט מפרקי (מודולורי) שנעשה בדרך כלל באמצעות נגרות בהתאמה פרטנית למרחב – מדפים תלויים על קיר שממצים את גובה החלל ומאפשרים מקום אחסון נוסף וכן פריטי ריהוט מתקפלים באמצעות צירים, כמו שולחנות – שביום יום משמשים את דיירי הבית ואילו באירועים מיוחדים יכולים להכיל מספר רב של סועדים, מיטות מתקפלות אל תוך קיר שמפנות שטח רב לתנועה ולפעולה בשעות הערות, מימוש של מרחבים גבוהים על ידי יצירת חדרי גלריה עם מוטיב עיצובי מעניין, וכן אחסון מפרקי המממש את עומק חלל האחסון על ידי מידוף פנימי.
בחירת הצבע המתאים
בחירת הצבע חשובה מאוד בסגנון עיצוב דירות יוקרה קטנות מאוד שכן באמצעותו ניתן להגדיר ולהדגיש מרחבים שונים בתוך המרחב הקיים. באמצעות צבע אפשר אף להאיר חללים אם בוחרים את הגוון הנכון ביחס לצבע המשלים שעומד מנגד – משפחת הכתומים עם משפחת הכחולים, משפחת הצהובים עם משפחת הסגולים וכן הלאה, בהתאמה לעקרונות המיושמים בעולמות האומנות ובפרט בציור הקלאסי.
לא פעם אני בוחרת להיעזר בצבע כדי ליצור אשליה של גובה או רוחב בחלל על ידי צביעה של חלק מהתקרה בגוון התואם לקיר או צביעה של כלל התקרה בגוון שונה – אשר מעניק עניין עיצובי נוסף ולמעשה "שובר" את הגבולות של החלל.
ומה לא לעשות בעיצוב דירות קטנות מאוד?
אי אפשר לסיים מאמר של טיפים עיצוביים מבלי להתייחס לטעויות עיצוביות שנובעות לא פעם מאמונות שגויות, כמו למשל היצמדות למניפת צבעים בוהקת, לבנה או בגווני פסטל שמחד אולי אמורה לתת תחושה של מרחב אך מנגד עשויה שלא להתאים לחלל ולכמות התאורה הטבעית והמלאכותית בו.
כך גם נכון הדבר לגבי פריטי ריהוט שעוברים מדירה לדירה, לא פעם אנחנו סוברים שניתן לסדר פריטי ריהוט בכל דרך ומתפשרים על המיקום – במקרה של דירות קטנות מאוד אין מקום לטעויות – מה שלא מתאים לא נכנס ועל זה אין להתפשר.
הטעות השלישית והנפוצה למדי נוגעת לאופן שבו אנחנו מתייחסים למעברים. בדירות קטנות מאוד אנחנו נוטים להתפשר על רוחב המעברים כדי לשלב עוד פריט ריהוט – זוהי טעות רווחת שפוגעת באיכות החיים שניתן להפיק מהבית. שמרו על מעברים של 80 ס"מ לפחות בין פריטי הריהוט ובמסדרונות ותוכלו ליהנות ממרחב קטן אך מרווח ונוח.