עיצוב פנים אקלקטי
מאת: ליז זומר
עיצוב פנים אקלקטי משלב בין מגוון תקופות וסגנונות לרוב עיצוב מודרני עם עיצוב כפרי, או עיצוב מודרני עם עיצוב קולוניאלי וכן עיצוב מודרני עם סגנון וינטאג' – חדש עם ישן ואיגוד של מספר מוטיבים החולקים מאפיינים דומים ושפה עיצובית משותפת. בשונה מהנהוג לחשוב אקלקטיות היא לא רק בליל של פריטים המונחים זה לצד זה באופן אקראי אלא סגנון עיצוב נועז המבטא את אישיותו של הלקוח. הכירו את אחד מהסגנונות המתוחכמים והמעניינים ביותר שיש לאדריכלות פנים בת זמננו להציע למרחב המגורים שלכם – עיצוב אקלקטי מודרני.
משחק של ניגודים
חיבור בין תקופות שונות – ישן וחדש, צורה, חומר ומרקם – אבני היסוד של העיצוב האקלקטי מבוססות על ניגודים, מגדירות את החלל וממתנות אותו באמצעות מוטיבים מקשרים, הנה כמה דרכים ליישם את הניגוד המובנה בתוך הסגנון האקלקטי באמצעות צבע, מרקם, חומר וצורה.
ישן מול חדש
לא פעם נראה במרחבים המעוצבים בסגנון אקלקטי שילוב של פריטי ריהוט ואבזור היסטוריים, שבדרך כלל לוקטו בשווקים או ניתנו בירושה, פריטים הנושאים ערך רגשי ונוסטלגי לצד פריטים חדישים, בעיצוב בן זמננו, אשר מאופיין בקווים נקיים, חדים, מינימליסטיים – תחכום לצד מסורת, חומרים טבעיים כמו עץ ומתכת לעומת חומרים חדשניים כמו קוריאן, אלומיניום, פרספקס ועוד.
ניגודים בין מרקמים
המרקם מבטא את תחושת המגע שיש למוטיבים עיצוביים שונים. לדוגמה: דמיינו את תחושת המגע בשיש איטלקי חלק לעומת תחושת המגע בבול עץ גולמי. חיבור של שני מרקמים מנוגדים מוסיף משקל חזותי לחלל – כמובן שעדיף להציב אותם בסמיכות זה לזה כדי להעצים את התוצאה. כיצד ניתן לעשות זאת? בחירה בטקסטיל בעל מראה גס והנחתו מתחת לריהוט או הצבת תאורה בגימור מחוספס על גבי משטח חלק הן שתי דרכים מתוחכמות ומעניינות ליישם עקרון זה.
שילובי חומרים
כל עיצוב כולל כמה חומרים שונים, שמתאגדים יחדיו ויוצרים את הרושם הסופי. יחד עם זאת, כדי ליצור את עקרון הניגוד האקלקטי אני אבחר להציב זה לצד זה פריטים שנבדלים זה מזה הן בנראות והן בחומר. כך למשל אבחר ריהוט שמשלב בין חומרים טבעיים כמו אבן או עץ לבין חומרים תעשייתיים כמו כרום ופלדה. באופן דומה אבחר בדים המשלבים בין דוגמאות והדפסים שונים לבין בדים בגוון אחיד.
ניגודים בין צורות גאומטריות
קצוות מעוגלים לעומת פינות חדות ומראה בסגנון "לואי" לצד מסגרת אלומיניום חדה. את הניגודיות אפשר ליצור באמצעות כל פריט ריהוט, אומנות לקיר, אביזרי טקסטיל ונוי ותאורה, כאשר הרעיון המנחה הוא לשמור על האיזון בין הצורות השונות על ידי בחירה בגוונים זהים והצבת כל פריט על רקע יחסית אחיד. באופן זה ממתנים את הניגודיות המובנית בין הצורות ומעניקים להן את הבמה לספר את הסיפור מאחורי העיצוב. כיצד ניתן ליישם? מי שרוצה לנסות יכול להתחיל ביצירת קיר גלריה ממגוון רחב של מסגרות, תמונות וקישוטי קיר שצבועים בגוון אחיד והצבתם יחדיו. בדרך זו תוכלו ליצור עיצוב אקלקטי מודרני ומתוחכם כמעט ללא מאמץ!
להעז, למתן, לשלב
כשבאים לעצב דירה בסגנון אקלקטי חשוב לזכור שאת הניגודיות אפשר לאזן באמצעות בחירת צבעים מנוגדים משלימים, שביניהם נראים גוונים מתונים וטבעיים, באופן זה אנחנו יוצרים מרחב בו "העין נחה". גם בחירת החומרים נעשית בתחכום – את הפריטים הקשיחים נאזן עם טקסטיל רך ואת הפריטים הרכים נעצים עם מרקמים גסים. התאורה היא מלכת האווירה, תפקידה להאיר, לרכך ולאזן, ואנחנו נעזר בה כדי ליצור ניגודיות גאומטרית צורנית, שמעצימה את הרושם האקלקטי העיצובי. ולבסוף עיצוב אקלקטי הוא בעיקר עיצוב עם אופי, נשמור על הישן, נחדש אותו, נעניק לו צבע וריפוד חדש ונשלב אותו עם ריהוט בן זממנו באותו הגוון, המרקם או הצורה.
פרויקט עיצוב בסגנון אקלקטי בהובלת המשרד
לקוחות שנמשכים לסגנון עיצוב אקלקטי מאתגרים אותי במיוחד (באופן חיובי), כיוון שזהו סגנון נועז יותר ובדרך כלל אין בו כללים. הרצון לשמור על הקיים לצד החדש מוסיף אופי רב למרחב המגורים ומבדל אותו ממרחבי מגורים אחרים, לכן זהו תהליך עיצוב מעניין ומפרה, אם כי יש לדייק אותו ולבצע בחירות ושילובים נכונים. מסיבה זו אני בוחנת בפרויקטים אלו מה קיים? מה נשאר? מה ראוי להישאר? האם יש פריטים שמעומדים לחידוש? אם כן – היכן ימוקמו? לאחר הבנת "הקיים", ארצה לשמר את התכונות השימושיות של אותם פריטים שישולבו במרחב, ואבקש מידות לצורך בחינת התאמת הפריטים לממדים ולמאפיינים האדריכלים של החלל. בחינת החומרים הקיימים לצד החדשים תיצור מראה חדשני ובעל אופי ייחודי!
שאלות ותשובות בעיצוב פנים אקלקטי
עיצוב אקלקטי מבוקש גם כיום?
עיצוב אקלקטי הוא על-זמני, ממש כמו השילוב של שחור ולבן, אין לו אופנה, והוא ניתן ליישום בכל תקופה.
האם הסגנון מתאים לכל דירה?
סגנון העיצוב האקלקטי מתאים לכל דירה ולכל תקציב, בהתאם לטעמו של הלקוח ורצונותיו, ניתן ליצור עיצובים אקלקטיים מתונים מאוד ויחד עם זאת מתוחכמים ומרעננים.
האם הסגנון מתאים יותר לבית פרטי או דירה?
הסגנון מתאים הן לבית פרטי והן לדירה, והוא נוצר בהתאמה למשאבים של דיירי הבית – פריטי הריהוט שרוצים לשמר, התקציב העומד לרשותם, ובכלל העדפותיהם האישיות. זהו סגנון עיצוב אחד מני רבים, שבשונה מאחרים לא נותר תקופתי אלא על-זמני ומאפשר אף לשלב בין מספר סגנונות שונים בצורה אחידה ומאוזנת.